Biografie

Zanger, componist, tekstschrijver en muziekproducent

Christiaan Hendrik (Henk) Temming (Utrecht, 7 december 1951) is opgegroeid in de Utrechtse Dichterswijk, tussen kazernes, spoorrails, Jaarbeurs en de oude Veemarkt. Zijn vader, Henk Temming Sr., was profvoetballer bij DOS (het tegenwoordige FC Utrecht).

Als componist/tekstschrijver, muzikant en producer scoorde hij hit na hit in de jaren 80. Vanaf de jaren 90 werkte hij voornamelijk nog als producer in Stu Stu Studio (eerst Utrecht, later Loenen a/d Vecht).

Verder lezen

Het Goede Doel

1977

Componist / zanger / toetsenist Henk Temming en gitarist Sander van Herk richten Het Goede Doel op. Na een half jaar komt Henk Westbroek erbij. De band, bestaat na diverse wijzigingen uiteindelijk uit de twee Henken, gitarist Sander van Herk, bassist Dennis Ringeling, toetsenist Ronald Jongeneel en drummer Hans Boosman (ex-Superjones) en speelt met hun Nederlandstalig repertoire voornamelijk in het circuit van FNV-manifestaties en vormingsavonden. In die periode ontwikkelt de groep het geluid dat naar eigen zeggen mooi ritmisch, net niet meeslepend en divers van karakter is. Vlak voor de doorbraak wordt bassist Ringeling vervangen door Steven Wienjus (net als Boosman ex-Superjones), die al eerder in de band zat.

1982

In september scoort de band haar eerste top 40-hit met de single Gijzelaar. Het refrein ‘o was ik maar een gijzelaar, dan stond altijd mijn eten klaar’ roept nogal wat negatieve reacties op, die door de band echter met verve worden gepareerd. In december volgt de echte doorbraak met de single België en het gelijknamige album. Die maand scoren Henk & Henk ook met de single Sinterklaas Wie Kent Hem Niet/ Het Hoort Met Kerstmis Ook Te Sneeuwen.

1983

De eveneens van het album België afkomstige singles Vriendschap (februari ’83) en Hou Van Mij (april ’83)) bereiken ook de hitparade. De band ontvangt een platina album, een Edison en een Zilveren Harp. In mei vertrekt drummer Hans Boosman naar De Munck.  Ab Tamboer (ex-Earth & Fire) is zijn vervanger. In december bereikt de single Eenvoud de hitparade. Het album waarvan de single afkomstig is – Tempo Doeloe – komt niet veel later uit.

1984

Eind 1983 bracht Het Goede Doel het album Tempo Doeloe uit. Dit album was meer beschouwend en werd minder goed verkocht dan zijn voorganger, maar behaalde wél de gouden status. De productie werd gedaan door Okkie Huijsdens en Het Goede Doel (Henk Temming / Sander van Herk).

Het was de bedoeling dat dit album en ook de eerste single Eenvoud ruim voor de Sinterklaasverkopen in de winkel zou liggen. Omdat de opnames van met name het Duitstalige Belgien enorm uitliepen, werden alle deadlines niet gehaald en kwam het album pas eind december in de winkel. Eenvoud nr. 5 in de Nationale Hitparade en nr. 11 in de Top 40).

Tijdens de vakantie van de band werd echter, op gezag van de platenmaatschappij, deze singlekeuze veranderd in Geboren voor het geluk (zelfde hoes, zelfde serienummer) en kreeg als hoogste notering een Tip 14 notering in de tipparade.
Uiteindelijk werd besloten om Brood en spelen alsnog uit te brengen, nu als 12″ single (lange versie), waarop ook de lange versie van Allein (Duitse versie Alleen) te horen is. Deze maxisingle is één van de best bewaarde geheimen in de geschiedenis van Het Goede Doel.

Eind december 1984 verscheen Eeuwige kerst. Dit nummer werd net als alle andere nummers geschreven door Temming en Westbroek. Het was de eerste single waarop Annie Schilder te horen was, nadat zij in datzelfde jaar uit BZN was gestapt.

Ook het koor van Kinderen voor Kinderen (en twee solisten waaronder Laura Koutrik) en De Stem des Volks deden mee op deze single, die slechts twee weken te koop was en waarvan de opbrengst (na aftrek van de kosten van de VARA) naar Artsen Zonder Grenzen ging.

Het Goede Doel vond de kosten overigens buitensporig hoog! Er ging uiteindelijk bij een verkoop van 35000 singles slechts een klein bedrag naar het goede doel, in dit geval de dat jaar voor het eerst in Nederland opererende stichting, die dankzij deze single de eerste naamsbekendheid in Nederland kreeg.

Vanaf 1985 ging Het Goede Doel door als trio: Temming, Westbroek en Van Herk. Voor het maken van albums of voor optredens werden vanaf dat moment de muzikanten ingehuurd. Er werd zo veel mogelijk gebruikgemaakt van dezelfde mensen als voorheen.

Na tweeënhalf jaar stilte rond de groep verscheen in 1986 het album Mooi en onverslijtbaar, geproduceerd door Henk Temming en Sander van Herk. Mooi en Onverslijtbaar werd door de pers uitermate goed ontvangen. Besloten werd op na het maken van het album z.s.m. weer te gaan optreden.
Ditmaal met heel veel nieuwe muzikanten: Ab Tamboer werd vervangen door Toni Peroni op drums, René Meister op toetsen, Gerbrand Westveen op saxofoon, lyricon en toetsen. Valerie Conemans Beijnen en Niki Romijn

Meer en de uitgebreide biografie lezen?

Bestel Overwerk, het nieuwe album van Het Goede Doel. Als cd of digitale download. Bestel de cd hier

Andere activiteiten

Tijdens zijn periode bij Het Goede Doel begon Henk Temming samen met Sander van Herk in 1987 in Utrecht de geluidsstudio StuStuStudio. In 1996 verhuisde de studio naar Loenen aan de Vecht. Hij was (vaak samen met Sander van Herk als co-producer) de producer van onder andere Linda de Mol, Verona, Paul de Leeuw, De Kast en Kinderen voor Kinderen (11, 23 en 24), Richenel, Roberto Jacketti & the Scooters, City to City (door hem opgericht), Frank Boeijen, Alderliefste, Katja Schuurman, Herman van Veen, Liesbeth List, Ramses Shaffy, Polle Eduard, Babette van Veen, Astrid Nijgh, Dolly Dots (laatste dvd), Tony Neef, Countdown All Stars (Barry Hay, Frederique Spigt, Angela Groothuizen, Candy Dulfer, Loïs Lane, Henk Hofstede e.v.a.).

Hits die hij schreef zijn onder andere:

  • Beethoven voor Linda de Mol (tekst: Henk Westbroek)
  • RaakWoorden zonder woorden en Onvoorstelbaar voor De Kast (tekst: Paula Patricio)
  • Blote jongens in het park voor Paul de Leeuw (tekst: Paul de Leeuw)
  • Maar nu heb ik er één voor Katja Schuurman (tekst: Frank Pels)
  • Wild Rhythm voor René Froger (tekst: Paula Patricio)
  • Alles kan een mens gelukkig maken (“Een eigen huis” voor René Froger) (tekst: Henk Westbroek)
  • Tiet veur un pafke en Koud hè!? voor Verona (= Henk Spaan en Harrie Vermeegen) (tekst: Spaan en Vermeegen)
  • Toveren voor Herman van Veen (tekst: Henk Temming – Henk Westbroek)
  • Ik ben toch zeker Sinterklaas niet? voor Kinderen voor Kinderen (tekst: Henk Temming – Henk Westbroek)

In 1991 maakte Henk Temming voor de TROS het programma De Hulpsinterklaas. De liedjes uit de 25 minuten durende special werden uitgebracht op het gelijknamige album. Later verscheen het programma op dvd. Met presentatrice en actrice Paula Patricio, schreef hij liedjes voor diverse artiesten (o.a. Paul de Leeuw, De Kast, Richenel, René Froger, Linda de Mol, City to City, Tony Neef, Kinderen voor Kinderen, Katja Schuurman, Babette van Veen).

Ook deed hij de muziekproductie van het millennium-tv-programma The Final Countdown en samen met Sander van Herk van alle afleveringen van De vrienden van Amstel LIVE (voorheen Heren van Amstel Live). In 2006-2007 was Temming jurylid in het eerste seizoen van het RTL 4-programma X Factor.

Sinds 2008 is hij weer actief met Henk Westbroek als Het Goede Doel. Begin 2012 stopte hij met Stu Stu Studio (die door Sander van Herk wordt voortgezet) en maakte hij in zijn studio thuis Kerstalbum, een album dat in november 2012 verscheen. De single hiervan is getiteld “Witte kerst”. Op 2 juni 2014 verschijnt onder de naam Martin Groenewold & De Kopgroep de cd-single en download Alleen Maar Winnaars. Hierop zingen ook Henk Westbroek, Henk Temming en Peter Groot Kormelink mee. De opbrengst van Alleen Maar Winnaars gaat volledig naar de stichting KiKa en Fiets voor een Huis.

Na in 2008 het album Gekkenwerk van Het Goede Doel geproduceerd te hebben en in 2011 het album Liefdewerk. Componeerde hij ook het 3e deel: Overwerk. Dit album is in 2016 uitgekomen.

Momenteel werkt hij aan een nieuw muzikaal project.

Privé: Partner Henriëtte van Gasteren, fotograaf/kunstenaar

Tickets bestellen